Friday, May 24, 2013

Dekorasi::Kabinet Dapur Idaman


Nampaknya hari ni satu hari aku mengadap belog..nilah padahnya sekian lama tak updated, hari ni macam-macam perkara nak dikongsi. Hari ini aku nak berkongsi cerita pasal kabinet dapur idaman aku, since last year masa dah confirm beli rumah, perkara utama yang aku buat survey kabinet dapur kelakar pun ada. Gambar kabinet dapur ni sejak tahun lepas lagi aku dah simpan buat angan-angan.

Aku sukakan rumah gaya english jadi aku memang berangan-angan kalau dapat kabinet dapur hitam putih macam ni. Gambar ni aku pinjam dari sini hias.com. Cantik design yang tuan rumah ni pilih simple but nice. Buatan dari kayu nyatoh.. Aku berangan sangat kalau tak dapat macam ni seiras-iras macam ni pun jadilah walaupun kualitinya tak sama.

 

Table top dari jubin hitam dengan backsplash bercorak batu-bata hitam menyempurnakan gaya yang ditonjolkan


Kekotak peti sejuk dan pantri di bahagian bersebelahan. Lihat juga bagaimana dapur boleh menjadi tempat memasak dan mempamerkan hiasan dalam masa yang sama

Warna kedua menjadi pilihan aku  warna cream. Design yang aku suka bukan macam ni..tak mampu lagi nak buat kabinet dapur macam ni. Ini cuma contoh warna yang aku suka. Sebab en suami akan bagi alasan kabinet putih cepat kotor.  So senang dah ada 2nd  choice.

Kitchen cabinets natural maple and quartzite counter top

Warna ketiga menjadi pilihan aku hitam seakan coklat, inilah warna kabinet dapur yang paling selamat bagi aku. Design macam ni pun cantik harga pun mestilah cantik.


Vivid Classic Kitchen Cabinet listed in: classic Kitchen Ideas   classic kitchen matter and then classic Kitchen Pictures matter

Aku pun pelik banyak-banyak perkara kabinet dapur yang selalu menjadi angan-angan aku. Rasanya bukan aku sorang jer kot yang berperangai pelik macam ni..semua ibu-ibu kat luar sana ada kabinet dapur idaman mereka masing-masing semuanya atas dasar kemampuan.

Bagi aku selain daripada design atau warna, material adalah perkara asas yang sangat penting semasa membuat pemilihan kabinet dapur, yang penting tahan lasak dan terhindar daripada pelbagai punca kerosakkan.

p/s: one day your dream come true!!


1 comment:

Anonymous said...

[url=http://viagra-genericbuy.com/]Generic Viagra[/url] Cheap Viagra http://viagrapriceof.com/

“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik,sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) do’a permohonan” (Surah Ali-Imran Ayat 38)

''Wahai Tuhan Kami, jangan kau biarkan daku seorang diri dengan tidak meninggalkan zuriat dan kaulah jua sebaik-baik mewarisi. "
(Surah Al-Anbiya Ayat 89)

“Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami insan bagi orang-orang yang bertakwa.” (Surah Al-Furqan Ayat 74)

"Ya Tuhanku, sungguh tulangku sudah lemah dan kepalaku dipenuhi uban, dan aku tidak pernah kecewa bagi berdoa kepadaMu, ya Tuhanku. Dan sungguh, aku khuatir pada keluarga sepeninggalanku dan isteriku seorang yang mandul. Maka anugerahilah aku seorang anak daripada sisi-Mu..."
(Surah Maryam ayat 4-5)