Sunday, June 24, 2012

Resepi::Chocolate Muffin


First Time buat chocolate muffin sangat-sangat teruja sebab nak bagi suami rasa masakan dari air tangan isteri. Senang rupernya nak buat muffin ni..selama ni aku dok beli atau tempah jer kat member. Lepas ni tak payah beli kat luar boleh buat sendiri dan sangat jimat. Cara-cara membuat Chocolate Muffin yang paling simple dan rasanya macam muffin di Kenny Rogers ngehngeh :-



Bahan A :
Chocolate Muffin Mix - 500gm (ada dipasaran atau dikedai menjual bekalan kek)
3 Biji telur
Air Suam - 113gm



Masukkan semua Bahan A dan putar selama 1 minit dengan kelajuan yang rendah. Kemudian baru putar selama 4 minit atau kita sendiri boleh lihat adunan sudah sebati dengan kesemua campuran tadi.

pic from google

Bahan B :
Minyak Jagung - 140gm

Akhir sekali masukkan Bahan B dan putar dengan kelajuan yang rendah selama 1 minit sehingga adunan sebati.


Adunan yang telah sebati dan siap untuk dimasukkan kedalam bekas.


Masukkan dalam acuan separuh dari bekas kerana muffin tadi akan naik mengembang . Nak nampak lebih menarik bolehlah tabur chocolate rice atau chocolate chips untuk lagi sedap.
Kemudian bakar dalam suhu 200c selama 30 minit.


Chocolate Muffin sedia untuk dimakan .

p/s: disebabkan percubaan yang pertama jadi buat separuh jer. Kalau satu kampit tu boleh dapat dalam 45 biji mengikut saiz bekas. Bahan-bahan pun separuh dibahagiakan 2. Kalau yang dah otai tu tak payah tengok resepi  tutup mata pun boleh buat. Kalau pada yang baru nak belajar macam aku bolehlah mengikut resepi nie. InsyaAllah memang menjadi. 
Selamat Mencuba dan Menjamu selera!!!

2 comments:

Cahaya hidupku said...

tiada alasan kan...memang boleh punya :)

RosDiana said...

betul tu kak..tak cuba tak tahu (^_^)

“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik,sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) do’a permohonan” (Surah Ali-Imran Ayat 38)

''Wahai Tuhan Kami, jangan kau biarkan daku seorang diri dengan tidak meninggalkan zuriat dan kaulah jua sebaik-baik mewarisi. "
(Surah Al-Anbiya Ayat 89)

“Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami insan bagi orang-orang yang bertakwa.” (Surah Al-Furqan Ayat 74)

"Ya Tuhanku, sungguh tulangku sudah lemah dan kepalaku dipenuhi uban, dan aku tidak pernah kecewa bagi berdoa kepadaMu, ya Tuhanku. Dan sungguh, aku khuatir pada keluarga sepeninggalanku dan isteriku seorang yang mandul. Maka anugerahilah aku seorang anak daripada sisi-Mu..."
(Surah Maryam ayat 4-5)