Thursday, June 14, 2012

Dulu si isteri teruja, ni dah terbalik pulak??


Dari tahun lepas aku dah teruja nak beli rumah..survey rumah sorang2, telefon pemaju sana, telefon pemaju sini..tak cukup telefon jumpa pemaju yang datang office tanya lagi.. last2 semua rumah yang aku survey tak jadi nak beli. Sebab si suami tak support langsung dalam erti kata lain memang tak berminat langsung nak beli. Aku teruja dan syok sendiri. Last2 aku pun berputus asa nak cari.

Awal tahun hari tu tak ada angin tak ada ribut si suami kata nak beli rumah belakang tesco di Cheng, Melaka. Tak ker tergamam kau dengar.. dari tahun lepas aku dok sibuk survey pergi rumah contoh dah nak hampir 5 buah rumah contoh aku masuk semua tak berkenan..ni rumah yang belum siap si suami berkenan..kau tak heran??

Bulan lepas si suami bagi aku RM500.00 suruh aku pergi bayar deposit rumah.. aku tak bayar pun sebab pemajunya aku kenal hehehe jadi aku joli separuh duit yang si suami bagi bukan beli apa pun belanja suami makan tempat mahal. Pada hal duit dia..aku cakap aku belanja..ya ampun bang (^_^)

Bulan nie jer dah masuk 2 kali pergi tapak pembinaan tengok rumah yang baru nak naik.. heran aku.. Faktor utama si suami nak beli rumah kat situ tak ada sebab lain kerana lokasi betul-betul tengah Bandar Cheng. Tepi lebuh raya, belakang tesco, penuh dengan kedai yang bakal naik, jalan yang sesak, dekat giler dengan mcd, dominos pizza, semua perkhidmatan ada seperti klinik, perabot, dobi, kedai makan banyak, semuanya hanya berapa saat jer dari rumah. Rumah yang dekat dengan semua ni yang si suami nak upernyer!!!!!!! tak ker kau rasa hiruk pikuk.

Hari ni pulak lagi pelik.. balik keje ni kita terus pergi jumpa orang public bank ek. Aku heran nak buat apa? Nak kata buat loan rumah.. loan rumah kan dah proceed nak hampir settle dah. Sampai jer kat old town whitte coffee order 2 cawan white coffee dan garlic bread.  Lepas tu datang sorang amoi manyak cantik dan seksi perkenalkan diri bagi name card. Upernya si suami dah call orang public bank tu tanya pasal housing loan..public bank tengah buat promotion until end of this month. Aku rasa nak jerit jer dgn si suami.. patut sebelum apply gov loan lah pergi survey loan swasta. Ni dah nak settle baru survey..memang betul si suami dah teruja aku rasa.huhhhhhh!!!!!

Cerita punya cerita package yang public bank bagi memang murah boleh pinjam sehingga 90% daripada harga rumah..tapi syaratnya pinjaman kena 150 ribu keatas lepas tu boleh ikat sehingga 40 tahun panjangnya sampai aku pencen pun tak abis bayar lagi. Gov loan yang aku buat pulak boleh ikat sampai 30 tahun jer pinjaman pulak terhad mengikut kadar kelayakkan. Downpayment yang aku kena bayar kalau guna gov loan hampir 35 ribu banyak woooooo. Semput kami laki bini nak cari duit. Lepas tu otw nak balik rumah kami laki bini pum pang pum pang dalam kete. Rasa macam tak sempat nak proceed pinjaman swasta, lagipun gov loan dah nak settle, kalau aku cancell gov loan, mesti kena marah dengan pemaju sebab kena siapkan semula dokumen baru untuk apply semula. Anggap jerlah tak ada rezeki dan pilihan yang pertama itu selalunya adalah lebih baik.

p/s: memang bertuah punya suami..makin hari makin susah untuk memahamimu sayang (^_^)

1 comment:

Anonymous said...

sori saya terbaca ur blog ni. ada x no phone pemaju rumah kt tesco cheng tu sbb sy br pindah dan tgh cr rmh. bla call no yg ditampal pada rumah yg masih 0 xde berangkat. kut2 la awak ada simpan lg. awak beli rmh setingkat ke 2 tgkt ek.tqvm
if u hav the num pls emel to me at jimmy502@yahoo.com

“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik,sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) do’a permohonan” (Surah Ali-Imran Ayat 38)

''Wahai Tuhan Kami, jangan kau biarkan daku seorang diri dengan tidak meninggalkan zuriat dan kaulah jua sebaik-baik mewarisi. "
(Surah Al-Anbiya Ayat 89)

“Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami insan bagi orang-orang yang bertakwa.” (Surah Al-Furqan Ayat 74)

"Ya Tuhanku, sungguh tulangku sudah lemah dan kepalaku dipenuhi uban, dan aku tidak pernah kecewa bagi berdoa kepadaMu, ya Tuhanku. Dan sungguh, aku khuatir pada keluarga sepeninggalanku dan isteriku seorang yang mandul. Maka anugerahilah aku seorang anak daripada sisi-Mu..."
(Surah Maryam ayat 4-5)