Tuesday, March 27, 2012

5 Wanita Yang Tidak Disukai Lelaki

Malam nie nak berkongsi sedikit ilmu yang ditulis oleh Muhamad Jaya, tajuk buku Ajaibnya Wanita. Baru jer beli petang tadi di office dengan harga RM16.00. Kandungannya sangat menarik .. insyaAllah banyak lagi perkara-perkara menarik yang ditulis oleh penulis semuanya tentang wanita. Sebahagiannya akan aku updated untuk tatapan bersama.


Jenis Wanita Yang Tidak Disukai Lelaki Kerana Dianggap Menyusahkan Mereka:-

  • JENIS TUAN PUTERI
Gayanya seperti seorang puteri. Wanita seperti ini sangat manja, suka disanjung dan dilayani. Mahu hidup senang. Jika menghadapi kesusahan, mereka akan terus down. Tidak tahan dengan hidup susah. Jangan ambil sebagai pasangan hidup boleh hancur rumah tangga anda!

  • JENIS PARANOID
Wanita seperti ini sentiasa mencurigai! Telefon bimbit anda akan diperiksa, dompet anda akan dibongkar, selalu cemburu dan akan disoal siasat seperti polis. Wanita ini sangat posesif dan merasa hanya dia saja memilki anda. Berhati-hati kerana mudah menimbulkan peperangan.

  • JENIS PENGELUH
Wanita seperti ini sangat lemah. Apabila ada masalah akan menangis semahu-mahunya. Apa lagi jika anda membentaknya.. dia akan menangis seperti anak kecil. Ditambah pula anda menyelesaikan semua masalahnya.

  • JENIS PENYAMPAI RADIO
Kegemarannya adalah mengumpat dan memfitnah. Ada saja karenahnya membuatkan anda menggelengkan kepala. Hidupnya menjadi sepi dan tidak berwarna jika tidak memburuk-burukkan orang lain. Mahu ker anda hidup sebagai pendengar gosipnya setiap hari?

  • JENIS GUNUNG AIS
Wanita jenis ini susah diajak bicara. Bibirnya jarang tersenyum. Susah untuk mengajaknya bergurau senda apatah lagi menggodanya.



Thursday, March 22, 2012

Buah yang sangat berkhasiat (^_~)

Perkara yang kita suka buat dihalang-halang lagilah mengelitis kita nak buat. Samalah jugakan makanan, minuman, pakaian, apa sajalah benda yang korang suka. 


Tak kira waktu pagi, atau malam apatah lagi waktu tengahari tengah panas terik dapat buah tembikai huuuhhhh selesa rasanya.

Jemput tengok semua..sambil menulis sambil makan buah tembikai huiiiii sedap!!!!
Aku pelik sangat en. suami tak suka aku makan buah tembikai banyak-banyak dengan alasan anje kan nak pregnant..kenapa kalau aku makan buah tembikai adakah itu penyebabnya sampai sekarang aku  susah nak pregnant. So dengan tidak kepuasan hati aku godek-godek pakcik google nak tahu kebaikan dan keburukan buah tembikai yang menjadi peberet aku selama nie. Lepas godek-godek terjumpa blog si kucing siam ada n3 kelebihan buah tembikai..lepas mintak kebenaran copy n paste kat blog aku.. tanpa tuan blog izinkan terlebih dahulu.. nak tunggu tuan blog cakap saya izinkan lambat pulak terus jer paste kat sini (^_^).

Ibnu Abbas berkata:"Makanlah tembikai kerana didalamnya ada kebaikan.Ianya makanan, minuman perangsang kepada pertumbuhan gigi,sebagai pewangi,pembersih pundi kencing, menambahkan air tulang belakang, menghindarkan sejuk dan pembersihan kulit."
Satu hari telah dihadiahkan buah tembikai Taif kepada Rasulullah SAW . Nabi menciumnya dan bersabda:"Makanlah ini dengan gigi kamu, kerana ini adalah antara perkara yang halal di atas bumi. Jusnya adalah rahmat dari Allah dan kemanisannya dari syurga."


Rasulullah berada bersama beberapa sahabat pada suatu hari dan bersabda:"Allah merahmati orang yang memberi kita makan dengan buah tembikai ini". Kemudian bangun Sayidina Ali k.w bangun mendapatkan beberapa buah tembikai tambahan.Rasulullah SAW dan sahabat terus memakannya.Baginda bersabda "Allah akan melimpahkan rahmat kepada orang yang memberi kita, yang memakannya sekarang dan kepada sesiapa yang memakannya dari golongan umatku dari sekarang hinggalah kepada hari kebangkitan."Begitulah hebatnya khasiat dan kelebihan Buah tembikai.


Dari segi faktanya, memakan buah tembikai sebelum makan membersihkan usus dan menghindarkan penyakit.

Tembikai yang kaya dengan vitamin A dan C, asid folik, magnesium, zink dan pelbagaijenis galian yang lain adalah bermutu tinggi dalam perubatan. Tembikai dikenali sebagai Citrullus vulgaris amat mujarab untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit antaranya sakit kepala, penyakit paru-paru dan masalah kulit. Jus tembikai juga memberi tenaga dan kekuatan dikalangan orang-orang tua serta memulihkan sistem tubuh yang lemah bagi mereka yang baru sahaja sembuh daripada penyakit atau menjalani pembedahan.


Penyakit artritis, gout serta keracunan uremik berlaku akibat kehadiran asid urik yang berlebihan. Jus tembikai boleh membantu menyembuhkan penyakit-penyakit ini dengan menghapuskan kesan-kesan toksik dalam tubuh.Kehadiran asid yang berlebihan dalam darah dapat diatasi dengan mengamalkan pengambilan jus tembikai kerana ia dapat bertindak membantu melancarkan pengaliran darah.


Sumber:blog sikucing siam

Godek lagi pakcik google cari pulak kesan negatif atau kesan buruk makan buah tembikai..
en. suami ku sayang kalau ada-ada terbaca blog isterimu yang jelita ini anje tak jumpa pun n3 yang menulis tentang kesan buruk buah tembikai kalau ada pun satu jer perempuan lepas bersalin tidak boleh makan buah tembikai kerana badan akan berasa sejuk. Selebihnya tak jumpa pun sayang...(^_^) ngehngeh


Bila difikir-fikirkan balik naper abang tak suka mungkin:-
  • Anjer selalu menyusahkan abang bila jam 2, 3 pagi untuk teman ke toilet berkali-kali
  • Anjer akan sejuk dan kena guna toto tebal sebab abang tak suka guna toto tebalkan..
  • Bila sejuk anjer susah nak bernafas lepas tu abang kena sapu vick betul tak??
Selain buah tembikai en suami juga tak suka aku makan buah anggur tak baik kalau nak pregnant. Nasib baik anggur bukan peberet aku sangat..kalau makan pun jarang-jarang. Tapi memang peliklah kenapa 2 jenis buah nie yang en suami tak suka aku makan selain dari buah nenas dan mangga.

p/s:makan curi-curi supaya tidak terasa hati. Itu adalah lebih baik dari menyakitkan hati seseorang..


Sunday, March 11, 2012

Hobi Lama Datang Balik::Masa Untuk Bazir Duit

Hobi nie aku boleh jadi separuh gila masa zaman belajar. Kalau zaman belajar dulu tak silap aku masa tu aku form 3 & 4 nak beli DVD korea memang tak ada duit walaupun DVD cetak rompak.. kalau abah bagi RM10 tu dah kira banyak giler bagi aku lepas la pergi balik ke Town Melaka naik bus..


So masih terkenang-kenang lagi masa zaman belajar nak tengok citer korea tengok kat TV3 jam 7.00 hingga 8.00 malam. Masa tu citer tengah pemes Autumn in my heart masa ni aku form 3. Abah memang pantang kalau sesiapa yang ada kat rumah bukak tv waktu magrib nie..termasuklah mak aku. Mula lah dia bising-bising.. yelah orang sibuk nak sembahyang magrib aku pulak sibuk terkejar-kejar nak tengok cite korea.


Bila waktu azan jer aku berlari pergi bilik air solat tunggang terbalik tak sampai 5 minit dah sudah..hehehe geli hati pulak bila aku terkenang semula. Penangan cite korea sanggup bukak volume kecik jer janji dapat tengok. Esok pergi sekolah nak imbas semula dengan kawan-kawan..sebab tulah aku tak nak ketinggalan, takut nanti bila kawan-kawan citer aku dok termenung sebab dah tertinggal satu episod tak tahu dah jalan cerita (^__^).

Sekarang nie aku duk giler balik dengan citer Korea..tapi tak sama macam dulu kena tunggu kat TV kan.. sekarang dah keje dah mampu dah nak beli DVD tapi cetak rompaklah baru RM15 ngeh ngeh, buat apa beli original yang mahal2 bazir duit jerkan. Bulan lepas dan awal bulan nie jer 4 set citer korea aku beli huhuhu nie pun dah kira membazir total---->RM60.00 tunai.


Kebanyakkan cerita tahun lepas - lepas yang tak sempat aku tak tengok.. ramai pelakon - pelakon baru yang hensem dan cantik. satu perangai aku pulak kalau nak tengok cerita korea bukan sebab jalan cerita tapi tengok pelakon dia yang hensem dan cute mute lagi bersemangat aku nak tengok ngeh ngeh ngeh~~ 


Drama Korea::My Girl
~Banyak adegan-adegan yang kelakar dan mencuit hati~

Sipnosis pendek :: Hidup bersama seorang ayah yang pemabuk dan gila judi membuat Joo Yoo-rin menjadi seorang gadis yang cekal. Berharap  mendapat memperbaiki hidupnya, siapa sangka kesempatan itu , dipertemukan dengan pemuda bernama Seol Gong-chan yang hensem.Gong-chan menyedari Yoo-rin mirip dengan salah seorang sepupunya yang telah lama menghilang dan menawarkan sejumlah wang yang banyak asalkan Yoo-rin mahu berpura-pura sebagai sepupunya. 


Drama Korea::My Princess

~Kalau nak felling romantik boleh tengok cerita nie...memang best sangat-sangat~

Sipnosis pendek::Lee Seol, Seorang mahasiswa biasa, dia seorang putri dan cucu besar dari Kaisar terakhir Dinasti Joseon, Kaisar Sunjong. Dia juga merupakan cucu dari Pemilik Grup Daehan, Park Hae-Young dibiayai untuk mendidik Seol tentang etiket yang tepat . Namun, Hae-Young berada dalam situasi genting ketika ia menyadari dirinya tertarik pada Seol, gadis yang akan mengambil warisannya jika monarki dipulihkan.


Drama Korea::Secret Garden
~Lucu/sedih/Gembira/ Tak Logik/Romantik/ semua ada dalam cerita ni~

Sipnosis pendek::Kim Jo Woon memiliki sebuah pusat membeli belah yang besar dan terkenal, berkenalan dengan Gil Ra Im seorang pelakon stund woman dan akhirnya jatuh hati pada wanita tersebut, namun ditolak oleh Gil Ra Im. Pelbagai cara dilakukan Kim Jo Woon untuk mendapatkan wanita itu dengan cara dan egonya tersendiri. Pada satu hari mereka berdua tersesat didalam hutan dan menemui sebuah rumah. Pemilik tersebut memberi minuman sejenis arak yang membuatkan mereka bertukar jiwa. 


Drama Korea::Mary Stayed Out All Nigt

Sekarang tengah layan cerita nie..belum habis lagi..tak tahu lah bila boleh habis selalunya ambil masa 1 hingga 2 minggu jugak untuk 1 set VCD.

So apa lagi kalau nak tengok free tunggulah keluar diTV3, kalau rajin nak download on9 dah banyak sekarang..kalau nak membazir macam aku beli jer VCD cetak rompak kualiti pun ok. kalau sangkut cikit2 tu biasalah nama pun cetak benda yang dirompak hehe.

Saturday, March 10, 2012

Sunyi!!!!

Bila aku menulis dan meluahkan apa yang terbuku dihati sekurang-kurangnya aku rasa lega..walaupun lega hanya sementara.


Nak jer aku jerit bagi tahu satu dunia jiwa aku terlalu sarat..benar ungkapan penantian satu penyeksaan.. aku rasa kan aku dah putus harapan atau aku dah hilang kesabaran. Mana perginya kekuatan aku yang dulu.. aku terlalu sunyi.. bukan aku tidak bersyukur dengan apa yang aku ada.. alhamdullilah suamiku umpama sejuta dalam satu dan keluarga yang begitu mengambil berat terhadap aku.


Ini juga bukan soal aku sudah bosan hidup berdua..tapi alangkah lebih bahagianya hidup kami disinari dengan permata hati yang comel. Terbit rasa cemburu pada kawan-kawan bila lihat anak kecil mereka dan mula rasa cemburu bila ramai kawan-kawan seusiaku sudah berbadan dua. Aku tahu ini semua rezeki dari Tuhan. Dia dah tentukan bila masa yang sesuai untuk dikurniakan zuriat untuk aku. Saban hari aku mengeluh pada diri sendiri dan rasa tak tertanggung lagi untuk mengeluh.


Mungkin belum cukup lagi usaha, ibadah dan doa yang setiap hari aku panjatkan padaNYA. Aku seharusnya bersangka baik..kerana DIA lebih mengetahui dan tidak akan akan menduga hambanya lebih daripada kemampuan hambanya. Kata-kata ini saja yang buat aku tabah dan bersemangat  untuk terus berjuang hingga keakhirnya..Aku yakin penantian ini akan berhasil setelah melalui pelbagai ujian hidup dariNYA.


Alhamdulillah dengan apa yang telah kau kurniakan selama ini yaALLAH.
“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik,sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) do’a permohonan” (Surah Ali-Imran Ayat 38)

''Wahai Tuhan Kami, jangan kau biarkan daku seorang diri dengan tidak meninggalkan zuriat dan kaulah jua sebaik-baik mewarisi. "
(Surah Al-Anbiya Ayat 89)

“Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami insan bagi orang-orang yang bertakwa.” (Surah Al-Furqan Ayat 74)

"Ya Tuhanku, sungguh tulangku sudah lemah dan kepalaku dipenuhi uban, dan aku tidak pernah kecewa bagi berdoa kepadaMu, ya Tuhanku. Dan sungguh, aku khuatir pada keluarga sepeninggalanku dan isteriku seorang yang mandul. Maka anugerahilah aku seorang anak daripada sisi-Mu..."
(Surah Maryam ayat 4-5)