Saturday, July 30, 2011

Papan Pemotong Punca Keracunan Makanan


Kawan2 hari ini nak kongsi info mengenai papan pemotong yang kita selalu guna nak potong sayur, buah, daging, potong ayam dan apa2 jerlah.. mestilah korang guna alas papan pemotongkan takkanlah korang hiris kat atas kabinet dapur yang cantik tu atau sinki korang yang berkilatkan..huiii sayang beb bercalar~~

Tapi jenis papan pemotong aper ek korang guna????Adakah papan pemotong plastik nie atau


Papan pemotong kayu nie..

Satu kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat menyatakan bahawa kesan hirisan pisau pada papan pemotong plastik mampu menjadi tempat pertumbuhan bakteria malah mampu mengakibatkan keracunan makanan akibatkan oleh "BAKTERIA SALMONELLA". 


p/s : Kat rumah aku guna dua-dua jenis papan pemotong ni..malangnya aku selalu guna papan pemotong plastik. Kawan2 segeralah kita bertukar kepada papan pemotong yang diperbuat daripada kayu atau buloh kerana ianya lebih selamat.

" MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA BERUBAT"

No comments:

“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik,sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) do’a permohonan” (Surah Ali-Imran Ayat 38)

''Wahai Tuhan Kami, jangan kau biarkan daku seorang diri dengan tidak meninggalkan zuriat dan kaulah jua sebaik-baik mewarisi. "
(Surah Al-Anbiya Ayat 89)

“Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami insan bagi orang-orang yang bertakwa.” (Surah Al-Furqan Ayat 74)

"Ya Tuhanku, sungguh tulangku sudah lemah dan kepalaku dipenuhi uban, dan aku tidak pernah kecewa bagi berdoa kepadaMu, ya Tuhanku. Dan sungguh, aku khuatir pada keluarga sepeninggalanku dan isteriku seorang yang mandul. Maka anugerahilah aku seorang anak daripada sisi-Mu..."
(Surah Maryam ayat 4-5)