Tuesday, May 24, 2011

Kisah Hidupku

Apa khabar semua...

Sebagai insan biasa punya hati dan perasaan, menghendaki dan menginginkan sesuatu adalah lumrah dalam kehidupan manusia. Semua orang ada cita2 dan impian..begitu juga aku insan kerdil yang mengharapkan kebahagian dalam hidup hingga keakhir hayatku..

Aku sangat bertuah dilahirkan dalam keluarga yang sederhana dan penuh kasih sayang..abis belajar dari sekolah tadika hingga ke tingkatan 5 dengan baik, sambung ke IPT , kemudian terus dapat perkerjaan yang baik, syukur alhamdulillah Ya Allah..begitu baik perjalanan hidup aku tanpa rasa susah dan derita. Lepas 2 tahun bekerja alhamdulillah seru untuk kawin dah sampai,aku telah di ijabkabulkan dengan seorang lelaki yang baik dan aku cintai setelah hampir 6 tahun kami berkawan. 

Tahun ni (2.7.2011) 1st Anniversary kami..sekejap jer masa berlalu..tapi aku rasa mcm baru jer kawin tahun lepas...Apa lagi yang dinginkan seorang perempuan mestilah memiliki suami yang baik, keluarga yang bahagia, kewangan yang stabil, kehidupan yang sempurna..itulah impian aku..tapi alangkah bahagianya jika semua impian tu dapat dikongsi bersama dengan orang baru dalam hidup kami..sehingga hari ini belum ada lagi berita gembira untuk kami..sedihnya..Kadang2 rasa iri hati tgk kawan2 yang seusia aku dah ada permata comel dalam hidup mereka. Aku jadi sebak dan kadang2 rimas dengan soalan cepu emas dari kawan2 dan sedara mara..saper yang tak nak!!! Bila rasa sedih aku pujuk diri sendiri mungkin awal lagi..sabarlah RosDiana.

YaAllah segalanya telah ko beri..tapi kau duga kami dengan dugaan ini. kami redha..mungkin belum rezeki kami untuk memilikinya..Aku tahu bukan aku sorang jer yang berperasaan mcm nie..mungkin ramai lagi diluar sana..cuma aku terlalu memikirkan sehingga kadang2 rasa tension..Aku akan tetap menunggu dengan sabar kerana aku percaya rezeki itu semua datang dari NYA..







p/s : Untuk en suami terima kasih kerana memberi sokongan..kerana dari matamu aku faham aper yang kamu inginkan..

Sunday, May 22, 2011

Jerawat Tak tumbuh lagi dan muka cerah berseri

Hai Semua..dah 2 ari aku tak updet blog nie..ari nie semangat plak nak updet blog yang baru nak menapak nie.. heeeiii dah lama aku tak kena puji..Perempuan manalah yang tak suka dipuji yer..penipu dan pembohong besarlah kalo ada pompuan2 yang tak suka kena puji..nak2 buah hati pengarang jantung yang puji..Kembang kempis hidung dibuatnya..

Baru lepas mandi tengahari tadi..hehe matahari dah tinggi baru nak mandi..maklumlah sunday blues kalo boleh lewat lagi..lepas siap2 nak makan tengahari pukul 3.30 petang sempat en suami tegur----->

En Suami Tanya : Anja muka anja dah bersih ek..cerah dan nampak tak pucat
Pn Isteri Jawab : yeke..selama nie memang bersih , cerah dan gebu jer 
En Suami Tanya Lagi : sebelum nie abg tengok ada jerawat dan bekas2 jerawat cikit..
Pn Isteri : Duit yang abg bagi bulan lepas tu anja beli produk baru (dengan selamba aku jawab sambil berlalu pg dapur hidang makan)

Sebenarnya sebelum nie muka aku memang tiap2 bulan mendapat kunjungan anak sang jerawat..jerawat akan timbul bila tiba jer masa nak merdeka. Rasa rimas aku tengok jerawat nie..memang tak teruk tapi sebab sebiji jerawat tu akan meninggalkan bekas kecil. Menyampah aku...please remove it from my cute face!! Kadang2 teringin nak gebu mcm si lisa suriani tu. 

Oh yer korang mesti nak tahu kan produk aper yang aku beli tu..sampai en suami puji. Mesti semua pernah dengar produk Mary Kay .Aku beli dari kawan satu opis.. kira dah sebulan lebih jugak lah aku guna produk nie. Kesannya muka dah tak tumbuh jerawat lagi, cerah dan lembap sepanjang masa..sukenyerrr..


Aku beli Cleanser dan Moisturizer jer..nak beli satu set belum mampu lagi hehe..nie pun aku pakai jimat2 tau pencuci muka bukan sahaja berfungsi sebagai pembersih tapi menanggalkan solekan. Pelembab die paling marvelous aku suka sangat!! ok kalo ada yang muka bermasalah mcm aku tu boleh la try pakai Mary Kay mana tahu sesuai jugak.


Thursday, May 19, 2011

Sedih dan Simpati

Mud hari nie --->sedih sangat



Masuk jer opis ari nie aku orang pertama sampai..dah bersemangat semula sebab ulser mulut yang buat aku derita minggu lepas dah baik sepenuhnya..alhamdullilah..sorang demi sorang member sampai, tapi tak macam dulu masa mula2 aku masuk 10.7.2009..unit yang selalu dihiasi gelak ketawa, riang, bising ada jer bahan nak digosipkan dan macam pasar la ari ni senyap dan suram sampai keseronokan bekerja dah tak ada, aku pun tak pasti kenapa..??//

Sebenarnya bukan nie yang aku nak cerita tu cuma selingan jer..salah sorang sahabat kami paling senior la dalam unit aku..kami panggil kak ros dah kira mcm mak sendiri juga di masukkan ke hospital Putra pagi tadi. Kami semua terkejut sebab die sehat..Luka kecil di  jari manis kaki membuatkan doc terpaksa potong  jari kaki sebab doc kata dalam dah teruk atau benyek memang tak boleh disimpan takut melarat. Aku pun tak pasti kencing manis tahap mana..Ya Allah sampai begitu sekali..sabar yer kak ros nie semua dugaan untuk mu..aku tak dapat nak tahan sebak masa kak ros call pagi tadi bagi tahu akak masuk hospital dan doakan untuk kesihatan akak yer sambil menangis..sebak nyer aku masa tu..

Sebenarnya hujung bulan nie kiteorang semua dah planning nak pergi holiday kat langkawi dengan member2 jer..kak ros yang paling excited nak pergi..aku join pun sebab die beria2 nak meramaikan lagi.. tak sangka boleh jadi macam nie.. hotel, transport semua dah booking dah bayar pun..Tak perlah kak ros kita hanya mampu merancang..tapi tuhan yang telah menentukan segalanya..saya doakan akak cepat sembuh..jangan putus asa dan anggap apa yang berlaku ini kerana dia amat menyayangi kita..

Tuesday, May 17, 2011

Teratak Ayahanda & Bonda

Hari ini aku nak share cerita pasal renovate rumah mak dan abah kat kampung..nak cerita pasal rumah aku belum ada lagi uwaaaa..InsyaAllah perancangan tu memang ada cuma tunggu jer lah hehe. Start renovate rumah hari tu bulan 2 dan siap sepenuhnya akhir bulan 4..Tahun Lepas patutnya abah nak renovate rumah sebelum aku kawin bulan 7..disebabkan aku nak kawin abah tangguhkan dulu katanya majlis lagi banyak nak pakai duit dan nak renovate rumah tu jugak pasal rumah lama paham2 jerlah tangga batu kiri kanan tinggi plak tu, anak buah plak sedozen..bila balik jer benjol sana benjol sini jatuh tangga..so ambik keputusan robohkan buat baru.. inilah hasilnya...


Budak baju merah tu tolong abaikan yer..anak buah aku rajin plak die nak menyapu time ni..hasil perancangan mak abah dan adik beradik untuk design rumah..simple and nice. Tak lah besar kecik jer. Tambah 2 bilik, ruang tamu dan beranda luar tu. Budget kecik so hasil pun kecik jer..Tema warna hijau dan putih..abah memang suka warna hijau dan putih..sampai marmar dari depan hingga dapur pun warna hijau. Dia kata nampak tenang dan bersih. Abah suka kami pun suka.


Pemandangan dari depan bentuk bersegi..aku suka bentuk rumah macam nie nampak kemas...Yang sebelah kanan tu bilik utama..dan sebelah kiri tu ruang tamu. Cermin Tingkap plak yang jenis tolak ke luar untuk bukak..Mak suka tingkap mcm ni..tapi yang susahnya nak pasang langsir sok, saper lagi akulah orangnya..nak panjat tinggi2 tu.


Cerita pasal pintu plak..Pintu ni abah yang nak colour dan design..Jiran2 semua pakai pintu colourr ala emas coklat, jadi abah tak moh sama dgn jiran2 abah pilih warna pintu putih nampak bersih dan kalo tak jaga nampak ler kotor..tunggu ler askar2 atok yas balik nanti ermm..tapi senang nak dibersihkan boleh lap jer cat jenis aper ek..aku pun tak tahu nama die. Alas kaki tu plak kakak aku buat nampak buruk sebab tu yang lama punya..tunggu raya aku letak alas kaki baru hikhik. nak tempah silalah mcm2 warna dan bentuk ada.

Tembok Pagar design semua abah yang nak..aku kurang setuju warna tembok nie..dah nampak hijau jer semua..sesuai ler tema Melaka Go Green!!! Landskap tak siap lagi..semua buat sendiri..tak ada upah2 nie dah over budget. aku kan balik tiap2 minggu uma mak so kena la cari idea mcm mana nak buat landskap kat depan uma. Rumput dah tanam bila la nak merebak tu..kurang2 setahun gak ah. Pasu2 tu sementara letak kat atas tu belum susun lagi..tengah cari idea dgn mak nak tanam aper kat tepi tembok tu..Any ideas??


Dekat tepi sudut nie aku cadang nak buat landskap jugak. tgh cari idea lagi..Ni bunga kesayangan mak aku kena letak tempat redup sebab bunga ni cepat mati kalo kena panas matahari..Nanti kalo dah siap landskap semua aku updated lagi..

Monday, May 16, 2011

Ulser mulut yang teruk

Minggu lepas aku kena ulser mulut dekat lidah yang teruk..tak pernah la sakit ulser mulut aku jumpa doc sampai 2 kali..dan 2 kali juga la aku dapat MC..ikutkan ati nak jer MC seminggu..bukan korang tak tahu penyakit tanpa diundang nie tetiber jer boleh muncul dalam mulut nie yg akan membuat selera makan terbantut, nak bercakap pun susah, nak gosok gigi sakit dan paling teruk stress!!!Seminggu lebih jugak la aku menderita kerana ulser..mcm2 petua dah aku buat..






Aku letak bonjela..pedih jgn cakap la..kebas sekejap jer pastu sakit balik..orang cakap bonjela nie  tak boleh digunakan..tak pasti la samada isi kandungan apa yg digunakan..kena tanya yang pakar..but still ada jual dimana2 so tak boleh pakai la cakap2 mulut nie kan

Nak letak dah la susah sebab licin kan kat lidah..pastu plak dah letak aku dok jilat planta tu..ermm tak jalan jugak..mulut makin sakit nie..


letak juga uncang teh orang kater boleh meredakan bisa dan kurangkan bengkak..aku try jugak buat..ok la sekejap jer bisa reda but after that still sakit.Uncang teh tu kan besar letak atas lidah aku sakit mulut nak kemam..lenguh..


Akhirnya aku memecahkan rekod aku meletakkan garam yang tak pernah aku buat selama aku  kena ulser..member cakap cepat baik..memang membunuh..berair2 biji mata umpama mata pisau dihiris dekat lidah  aku..hasilnya makin teruk.. ulser  semakin membengkak 


Tak boleh jadi aku pg jumpa doc yang pertama..biasalahkan doc akan bg dulu nasihat2 berguna suruh minum air suam banyak..die tak tahu dah bergelen air suam aku minum..banyak makan buah2an, mcm buah betik bagus untuk ulser mulut. Pastu doc bg aku mcm gel sama gak fungsi mcm bonjela..letak hilang sekejap bisa pastu sakit balik..uwaaaaa..siap dengan antibiotik dan ubat tahan sakit..4 ari aku makan..tak jugak baik..ulser semakin membesar..sehingga sukar untuk bercakap dan aku asyik nangis mcm budak kecik..

En Suami rasa kesian dan risau tengok keadaan aku yg dah tak terurus..terus bawa aku pg klinik ke 2 yang lebih baik..itu pun dicadangkan oleh member opis aku. Kalo tgk dari luar, klinik tu buruk jer..(tak ada gambar plak..mulut dah sakit tak sempat nak snap)..doc perempuan umo lingkungan 30-40 cantik, lembut jer bila bercakap..ilang cikit sakit aku nie..die bagi aku 2 biji vitamin C, ubat kumur dan gel mcm simen (keno oral paste) untuk sapu..alhamdulilah syukur yaAllah 3 ari jer ulser dah sembuh..berkat kesungguhan aku mencari penawar ULSER MULUT.

Wednesday, May 11, 2011

First time buat blog

Orang lain ada blog aku pun sibuk la nak try2 buat gak..tak derlah orang kater aku ketinggalan zaman hehe..Dah lama dah nak buat asyik tangguh2 jer (sebenarnyer tak geti hikhik)..then en suami kater buat la daripada duk atas katil asyik ngadap pesbuk jer..yerlah tak ada benda lain nak buat..en suami bz..

Macam nie upernyer bercakap sorang2 sambil menulis mencari idea hahahaha... takperlah kalo tak ada orang nak baca pun tak kesahlah janji aku nak tulis aper2 lah citer pasal aku kat sini..uwaaaaa~~ Tapi kalo ada kawan2 ker sedara mara ker yang terbaca sila2 lah komen blog aku nie yer..bagi idea yang bernas supaya aku improve lagi..sok2 boleh terus jadi blogger..

Wah.. tak sabar nak suruh en suami tgk blog aku nie..kalo sudi lah die nak tgk..aku boleh create sendiri  tanpa diajar pun..selama nie asyik baca orang lain punyer blog jer..tengok aku dah ada blog sendiri!!! ok cukuplah untuk malam nie..
“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik,sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) do’a permohonan” (Surah Ali-Imran Ayat 38)

''Wahai Tuhan Kami, jangan kau biarkan daku seorang diri dengan tidak meninggalkan zuriat dan kaulah jua sebaik-baik mewarisi. "
(Surah Al-Anbiya Ayat 89)

“Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami insan bagi orang-orang yang bertakwa.” (Surah Al-Furqan Ayat 74)

"Ya Tuhanku, sungguh tulangku sudah lemah dan kepalaku dipenuhi uban, dan aku tidak pernah kecewa bagi berdoa kepadaMu, ya Tuhanku. Dan sungguh, aku khuatir pada keluarga sepeninggalanku dan isteriku seorang yang mandul. Maka anugerahilah aku seorang anak daripada sisi-Mu..."
(Surah Maryam ayat 4-5)